Tekst kleiner
Tekst kleiner
Tekst groter
Tekst groter

De Zeldenrust, Geffen (foto: Rien van Wanrooij)

Luchtfoto van Geffen (foto: Gilbert van de Meulenreek)

Drukte in de Dorpstraat tijdens Effe noar Geffe

De Zeldenrust, Geffen (foto: Rien van Wanrooij)

De dorpspomp, Geffen

De wiel: Eendjes voeren is niet zo onschuldig!

29 oktober 2018

De wiel: Eendjes voeren is niet zo onschuldig! De afgelopen jaren zijn er problemen met de waterkwaliteit van de wiel in het dorp. Jaar op jaar leeft de blauwalg op tijdens de zomer. Dit jaar was het natuurlijk extreem door de lange warme zomer en de lage grondwaterstand (waardoor de Wiel wordt gevoed). Maar waarom hebben we zoveel last van de blauwalg?

De blauwalg (altijd aanwezig in het oppervlaktewater) komt tot een explosieve groei door het opwarmen van het water en een overdaad aan voedingsstoffen in het water. En bij deze tweede reden komen de eendjes in beeld. De grote groep eenden eet graag van de broodkorsten van de Geffenaren, maar produceren hiermee ook grote hoeveelheden poep in het water en dit zorgt voor een overschot aan voedingsstoffen in het water. Ook krijgen waterplanten, die normaal de voedingsstoffen opnemen, geen kans door de eenden, ook deze vallen ten prooi aan de eenden.  

De gemeente is verschillende opties om de waterkwaliteit van de Wiel te verbeteren aan het onderzoeken, maar als Geffenaren kunnen we ook ons steentje bijdragen.

Door geen brood te geven moeten de eenden op zoek naar ander voedsel en zal hopelijk de groep verkleinen tot een gezonder aantal voor de Wiel en krijgen waterplanten dan ook een kans. 

Tevens is veel brood niet gezond voor de eenden, het is een te eenzijdig dieet met teveel zout en de resten brood trekken ook ander ongedierte aan.


Bron: foto: pxhere.com

Ga terug naar het nieuwsoverzicht.