Tekst kleiner
Tekst kleiner
Tekst groter
Tekst groter

De Zeldenrust, Geffen (foto: Rien van Wanrooij)

Luchtfoto van Geffen (foto: Gilbert van de Meulenreek)

Drukte in de Dorpstraat tijdens Effe noar Geffe

De Zeldenrust, Geffen (foto: Rien van Wanrooij)

De dorpspomp, Geffen

Oproep: stop met rotzooi in oranje kliko

20 maart 2018

Oproep: stop met rotzooi in oranje kliko Dorpsraad Geffen werd onlangs opgeschrikt door het bericht dat de gemeente Oss voornemens is de oranje kliko voor plastic, metaal en drankkartons (pmd) uit de kom van Geffen terug te halen. 

De inwoners van Geffen zijn in dat geval weer aangewezen op plastic zakken om dit afval aan straat te zetten. Namens het college gaf wethouder Vd Schoot afgelopen maandag uitleg aan de dorpsraad.


"Ik heb begrepen dat ik wat uit te leggen heb", zo opent wethouder Johan van der Schoot (CDA) zijn betoog aan de dorpsraad in Geffen. In Geffen is men over het algemeen namelijk zeer positief over de pilot met de oranje kliko. Het wordt gezien als een hygiënische methode. Vd Schoot gaf echter aan dat in de oranje kliko 30% restafval zit, iets wat in de plastic zakken in de rest van de gemeente veel lager is (6%). Gevolg is dat complete vrachtwagens met afval bij de verwerker worden afgekeurd en alsnog bij het restafval worden gedumpt. Het hele proces van gescheiden inzameling wordt hierdoor om zeep geholpen.


Onwetendheid of gemakzucht?
Is het onwetendheid wat er wel en niet in de oranje kliko mag, of is het gemakzucht? De dorpsraad heeft afgesproken met de wethouder om tafel te gaan om te kijken naar oplossingen om Geffen beter te laten scheiden. De wethouder liet blijken dat het besluit om de oranje kliko te laten verdwijnen nog niet vaststaat, maar dan moet er wel een fundamentele verbetering van het gedrag van de gebruikers komen. 


Dus los van de uitkomsten van het overleg doet de dorpsraad al de oproep aan alle Geffenaren: alleen huishoudelijk plastic, conservenblikken en drankkartons horen in de oranje kliko. Geen chipszakken, piepschuim bakjes, hard plastic, bouwafval en andere rotzooi.
Willen we de oranje kliko behouden, dan zal ons aller gedrag moeten verbeteren!Het verslag van de gehele openbare vergadering lees je hier.Ga terug naar het nieuwsoverzicht.