Bladafval opruimen

Datum: 03-11-2020


Bladafval opruimen

De herfst breekt aan, het blad valt van de bomen. De gemeente ruimt het gevallen blad op de straat voor u op. Het aantal bomen in een straat, de soort en het weer bepalen hoe vaak de gemeente het blad opruimt. Zo ruimen we op de ene plaats 3 keer het blad op en op andere plaatsen misschien maar 1 keer. Bladeren in groenstroken ruimen we één keer per jaar op. Ook verwijderen we bladeren op grasvelden.


Wanneer komt de gemeente langs?
We kunnen niet aangeven hoe vaak en wanneer we het blad ruimen. Dit is sterk afhankelijk van de wind, het soort boom, waar de boom staat en het weer. De gemeente houdt dit goed in de gaten.


Nut van afgevallen bladeren
Bladeren geeft onkruid minder kans en isoleert de bodem tegen de winterkou. Als het blad vergaat, maakt het de bodem ook rijker en voedzamer. Afgevallen bladeren beschermen planten en dieren tegen de vorst. Bolgewassen en vaste planten bloeien eerder, als ze in de winter door een bladerdek beschermd zijn. Ook zijn bladeren in de winter een schuil- en voedingsplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.


Veel bladafval?
Als u zelf veel bladafval heeft, kunt u:

  • dit zelf composteren. Gebruik dit om uw tuin te bemesten.
  • het in de groene container gooien.
  • naar het Duurzaamheidsplein brengen. Kijk voor de openingstijden op de afvalpagina.
  • dit op hopen vegen langs de openbare weg. Wij halen dit in onze vaste opruimronden op. Veeg de bladeren op een plek waar onze vrachtwagen bij kan komen. Leg het bladafval niet voor een rioolput, want dan loopt het regenwater niet goed meer weg. Leg geen snoeiafval bij de bladeren.

Meer informatie
Heeft u vragen over bladafval, neem dan contact op met de gemeente Oss, 14 0412 of maak er een melding van op  www.oss.nl/melding


Bron: Gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.