Dodenherdenking gemeente Oss Donderdag 4 mei 2023

Datum: 04-05-2023


Dodenherdenking gemeente Oss  Donderdag 4 mei 2023

 Om 19.00 uur is er een gebedsviering in de R.K.-kerk Maria Magdalena. Om 19.45 uur vertrekt men naar het vrijheids-herdenkingsmonument bij de kruising hoek Veldstraat/Lambertusstraat. Hier vindt ook de kranslegging plaats.  Namens de gemeente is wethouder Sidney van den Bergh bij de herdenking aanwezig.


Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei staan we stil bij de mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in een oorlog of bij een vredesmissie zijn omgekomen of vermoord. Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ‘Nieuwsgierigheid naar de ander; over leven met oorlog’.

Met dit thema is er aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid?  Een actueel thema, zeker nu oorlog weer dichtbij komt.

Omleidingen

We willen de verschillende plechtigheden ongestoord laten verlopen. Daarom zetten we diverse straten af. Daar waar nodig geven we omleidingen aan.

 Vlagprotocol

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die we gebruiken, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte.


Bron: gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.