Einde aan het PDB container verhaal

Datum: 26-07-2021


Einde aan het PDB container verhaal

Zaterdag 17 juli was het dan eindelijk zover, de geffenaar kon zijn of haar geliefde container ophalen bij de Koppellinck. Tijdens deze ochtend zijn er maar liefst 204 containers opgehaald. Met gratis ijsjes en muzikale omlijsting hebben we toch geprobeerd deze ochtend wat extra sfeer te geven.


De PDB container een lang verhaal
De gemeente Oss zet in Geffen een pilot project uit om het PDB afval in te zamelen in een speciale container in plaats van de destijds gebruikelijke "plastic hero" zakken. De container valt bij de Geffenaar in de smaak en raakt snel verknocht aan zijn nieuwste container. In 2018 trekt de gemeente bij ons aan de bel, er zit teveel "ander" afval in het PDB afval. Na diverse oproepen en de uitgifte van speciale stickers voor op de container (waarop te vinden is wat er onder PDB afval valt) gaat het een tijdje beter.
Inmiddels is het afvalbeleid van de gemeente niet meer houdbaar en kan de keuze voor een ander systeem niet meer verder door worden geschoven. In 2020 besluit de gemeenteraad voor de invoer van een DIFTAR systeem te gaan. Dit betekent dat alle containers in de gemeente Oss moeten worden omgewisseld voor gechipte varianten. Ook moeten de meeste huishouden het zien te redden met een 120L restafval container die minder vaak wordt geleegd. Dit alles om de inwoners aan te zetten tot het scheiden van het afval. In Geffen moeten wij ook de geliefde PDB container inleveren.
Wij zijn in overleg met de wethouder gegaan en hebben helaas niet kunnen bewerkstelligen dat de Geffenaar zijn container mocht houden. Wel kon de Geffenaar eenmalig een container terugkopen voor tien euro en deze worden in het dorp uitgegeven. Uiteindelijk heeft ieder huishouden van Oss de mogelijkheid gekregen om een container te kopen. Hiermee komt er nu een einde aan het PDB container verhaal.

 

Hadden wij de container ook graag behouden, uiteraard. Had het allemaal gemakkelijker gekund, waarschijnlijk wel. Krijgen de inwoners die hun container niet in hebben geleverd nog een naheffing of boete, waarschijnlijk niet. Is dit eerlijk, nee natuurlijk niet. Maar zoals zoveel punten in dit verhaal is het de gemeente die hierover de uiteindelijke beslissingen neemt. Uiteindelijk was de terugkoop en het in Geffen ophalen van de container het hoogst haalbare en hebben we dit voor ruim 200 huishoudens kunnen regelen.

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.