Geffen 75 jaar bevrijd

Datum: 10-10-2019


Geffen 75 jaar bevrijd

De grote militaire colonnes hebben onze omgeving alweer verlaten. Market Garden en de 75-jarige herdenking is voor Oost-Brabant weer achter de rug. Maar hoe zit dat in Geffen. Wordt er helemaal niet stilgestaan dat ons dorp 75 jaar geleden bevrijd werd?


Ja, natuurlijk wel! Maar Geffen werd pas op 22 oktober bevrijd, als laatste dorp van de huidige gemeente Oss. Daarom zullen de activiteiten dan ook omstreeks die datum plaatsvinden.

 

Wat staat er te gebeuren?

 

Zaterdag  19 oktober Oorlogswandeling
Rondwandeling door Geffen waarin wordt verteld wat er in Geffen tijdens de oorlog (met name de bevrijdingsdagen) heeft afgespeeld. U kunt zich hiervoor opgeven via een mailtje naar dorpgeffen@gmail.com o.v.v. naam en aantal personen.

 

Bij interesse graag z.s.m. reageren omdat er per keer maar 15 personen mee kunnen lopen. Wie het eerst komt wie het eerst maalt..

 

Starttijd: 10.00 u.  en 13.00 u.

 

Zondag 20 oktober
De grote openingsactiviteit van de gemeente ‘s-Hertogenbosch vindt in Vinkel plaats. Verdere informatie daarover kunt u t.z.t. in de pers lezen. Na deze opening vertrekt een stoet met oude legervoertuigen vanuit Vinkel via Geffen, Nuland en Rosmalen naar Den Bosch.

 

Vanuit Vinkel volgen ze de Papendijk, Heesterseweg, Runrotstraat, Heegterstraat, Veldstraat, De Heegt, Dorpsplein, Dorpstraat, Vlijmdstraat en Pastoor v.d. Kampstraat richting Nuland. Iedereen is welkom en, zoals in vele steden en dorpen, mag er gerust in alle aanliggende straten de vlag uit!

 

Maandag 21 oktober
De herdenkingsdag van Geffen starten we op basisschool De Wissel met verhalen over de oorlog en bevrijding. Na de kleine pauze zullen de leerlingen van groep 8 tal van activiteiten doen waarbij de nadruk ligt op het doorgeven van ervaringen door personen die de oorlog zelf hebben meegemaakt.

 

Om 14.30 u. gaan we, samen met burgemeester Buijs en wethouder Van der Schoot, de slachtoffers van de oorlog herdenken bij het Vrijheidsmonument. Iedereen (kinderen, volwassenen) wordt uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

 

Het avondprogramma start om 19.30 u. in De Koppellinck. In een gevarieerd programma zal worden omlijst met zang en muziek van een zangeres uit Wales en onze fanfare W.I.K. Een zeer belangrijk onderdeel van het programma is de film van Jan Verburgh over de oorlog in Geffen. Hierin vertellen diverse Geffenaren over hun herinneringen aan de oorlog. De avond zal om 21.30 uur worden afgesloten met medewerking van het koor Passe Partout. We toosten samen met oranjebitter op onze vrijheid!

 


Bron: Film: Jan Verburgh

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.