Gemeente Oss en Kringloopbedrijven Maasland organiseren Textiel Race Oss 2023

Datum: 16-03-2023


Gemeente Oss en Kringloopbedrijven Maasland organiseren Textiel Race Oss 2023

Inzamelen van kleding en textielafval is niet alleen belangrijk, maar ook leuk, leerzaam en makkelijk. Om leerlingen dat te laten ervaren, organiseert gemeente Oss samen met Kringloopbedrijven Maasland de Textiel Race Oss 2023. Bij dit educatieve project gaan scholen de strijd aan met textielafval. De race combineert bewustwording over duurzaamheid en milieu met een echte inzamelwedstrijd.

Ook de groepen 8 van basissschool de Wissel in Geffen doet mee!!! Help je mee inzamelen?


Wat houdt de Textielrace in?

Tien basisscholen uit de gemeente Oss gaan vier weken lang de strijd aan met gebruikt en kapot textiel. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de invloed van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles van enthousiaste experts zijn de leerlingen klaar om hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dat wil zeggen: consumeren zonder een blijvende aanslag op de leefwereld en het milieu. Dit doen ze door in de volgende weken zoveel mogelijke gebruikt en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen helpen! Zij kunnen hun textiel namelijk aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen. De deelnemende school die per leerling het meeste inzamelt wint een schoolreis naar het TextielMuseum in Tilburg.

 

Waarom doen we dit?

Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer. Dit wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt ook vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

 

De Textiel Race Oss is van 6 maart tot 30 maart 2023. De race is een initiatief in samenwerking met de gemeente Oss en de Kringloopbedrijven Maasland. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt. De mooiste kleding gaat naar de kringloopwinkel.

 


Bron: gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.