Gemeente Oss start met Budgetondersteuning en Budgetbeheer Oss (BB-Oss)

Datum: 16-09-2021


Gemeente Oss start met Budgetondersteuning en Budgetbeheer Oss (BB-Oss)

Steeds meer mensen vinden het lastig om hun geldzaken op orde te krijgen of te houden. De gemeente Oss wil geldproblemen bij inwoners voorkomen. Om inwoners te helpen starten ze met Budgetondersteuning en Budgetbeheer Oss; BB-Oss.


Wethouder Kees van Geffen: ‘Eigenlijk werken we al een paar jaar op deze manier. Alleen had deze vorm van hulp bij geldzorgen nog geen naam. Bij BB-Oss nemen wij, zoals bij bewindvoering, niet alles over van de inwoner. We regelen geldzaken samen en coachen de inwoner. Het mooist is als de inwoner het uiteindelijk weer zelf kan doen.’
 
Wat is BB-Oss?
Met BB-Oss helpt een consulent van de gemeente Oss inwoners met budgetondersteuning en budgetbeheer. Dit kan helpen om geldproblemen te voorkomen. Maar BB-Oss is er ook voor inwoners die na de schuldregeling of beschermingsbewind nog wat langer hulp willen bij hun geldzaken.
 
Budgetondersteuning
De consulent kijkt samen met de inwoner naar de inkomsten en uitgaven. Klopt het uitgavenpatroon met de inkomsten? Komt er genoeg geld binnen om alle rekeningen te betalen? Maakt de inwoner gebruik van alle regelingen? De consulent probeert samen met de inwoner meer inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven.
 
Budgetbeheer
De inwoner maakt samen met de consulent een begroting en afspraken over het betalen van de vaste lasten. Het inkomen van de inwoner komt op de rekening van BB-Oss en niet op de eigen bankrekening. De consulent betaalt daarvan de vaste lasten. Als het kan, reserveert de consulent geld om te sparen. En als het nodig is, om schulden af te betalen. De inwoner krijgt een afgesproken bedrag om boodschappen en andere dingen van te kopen.
 
Hoe werkt BB-Oss?
‘Door ziekte konden mijn vrouw en ik onze geldzaken niet meer goed op orde houden. Ik wist dat als we zo doorgingen, dat we grote geldproblemen kregen. Daarom nam ik contact op met de gemeente Oss. De consulent van BB-Oss zorgde voor overzicht en betaalt de rekeningen op tijd. Dat scheelt een hoop stress en geeft veel rust,’ vertelt meneer Meijer over BB-Oss.
  
Meedoen met BB-Oss
Meedoen met BB-Oss is vrijwillig en gratis. Inwoners die gemotiveerd zijn en willen leren om zelf hun geldzaken te regelen kunnen zich aanmelden. Dat kan door een e-mail te sturen naar bb-oss@oss.nl of te bellen naar 14 0412 (toets 2).


Bron: Gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.