Gratis cursus zorg en ondersteuning (ADL) voor mantelzorgers, vrijwilligers en iedereen die helpt bi

Datum: 24-07-2023


Goede (ouderen)zorg bestaat niet zonder de onmisbare inzet van familie, naasten, mantelzorgers en vrijwilligers. Iedereen die meer informatie wil over hoe je kunt helpen in de dagelijkse zorg en ondersteuning kan daarom gebruikmaken van een gratis, speciaal hiervoor ontwikkelde ADL cursus. Het cursusprogramma is ontwikkeld door het netwerk Iedereenzorgt – een samenwerking tussen twaalf VVT (Verpleging, Verzorging & Thuiszorg) organisaties uit Noordoost-Brabant – en het ROC Koning Willem 1 College.


ADL staat voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen. Dat zijn activiteiten zoals aankleden, bed verschonen met zorgvrager erin, verplaatsen van bed naar stoel, rolstoel en rollator, steunkousen aan- en uittrekken en ondersteunen bij (gebits)verzorging. Wanneer iemand beperkingen heeft of om andere redenen niet goed kan meewerken, is het niet altijd eenvoudig om hierbij te helpen. Zeker niet als daarbij ook op de eigen (fysieke)

belasting gelet moet worden. Een goede ADL-training kan daarbij behulpzaam zijn door het leren van nieuwe kennis en vaardigheden.

 

Praktijkgerichte cursus

De cursus duurt vier uur of twee keer drie uur en is praktijkgericht: er wordt veel geoefend  met verschillende ADL-handelingen. Daarnaast maken deelnemers kennis met andere mantelzorgers, vrijwilligers en anderen die helpen bij de persoonlijke verzorging van mensen. Er is voldoende gelegenheid om ervaringen en tips uit te wisselen. Na afloop van de cursus ontvangen zij een bewijs van deelname voor eigen gebruik. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden.

 

De cursus wordt door BrabantZorg aangeboden op de locaties Catharinahof in Grave, Noorderkroon in Den Bosch, De Watersteeg in Veghel en De Wellen in Oss. Het volledige aanbod en hoe je je aanmeldt is te vinden in de folder op iedereenzorgt.nl

 

Netwerk Iedereenzorgt

Het netwerk Iedereenzorgt bestaat uit twaalf VVT-organisaties in de regio Noordoost-Brabant die intensief met elkaar samenwerken aan de uitdagingen van de ouderenzorg. De organisaties hebben samen een visie geformuleerd die zich richt op vitale, sociale en vooral toekomstbestendige ouderenzorg in de regio.


Bron: BrabantZorg

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.