Leidse archeologiestudenten weer actief in Oss

Datum: 02-06-2022


Leidse archeologiestudenten weer actief in Oss

Vanaf maandag 30 mei zijn er weer studenten Archeologie van de Universiteit Leiden actief in Oss. Vier weken lang gaan in totaal zo’n 110 studenten uit binnen- en buitenland in de Osse bodem op zoek naar sporen uit het verleden. Het jaarlijkse veldpracticum vindt dit keer plaats ten noorden van de Gewandeweg en bij Het Brand. Beide locaties liggen in het gebied waar de wijk Amsteleind moet verrijzen.


De archeologen van de Universiteit Leiden komen graag naar Oss. De gemeente is bekend terrein voor hen. Als sinds de jaren ‘70 worden Leidse archeologiestudenten in Oss opgeleid. Ook vorig jaar mochten we ze weer in Oss verwelkomen. Door dit langdurige onderzoek is er veel over de geschiedenis van Oss bekend. Oss is één van de grootste opgravingsgebieden in Nederland. In 2024 vieren we het 50-jarige jubileum van archeologisch onderzoek in Oss.

 

Grafveld en bewoning

Vorig jaar vonden de studenten bij de Gewandeweg een grafveld uit de Bronstijd-IJzertijd (zo’n 2.000 tot 4.000 jaar geleden). Een aantal jaar eerder werden in de naastgelegen wijk Mikkeldonk enkele plattegronden van huizen en waterputten uit dezelfde tijd opgegraven. Dankzij deze vondsten wordt het verhaal over onze vroege voorouders steeds completer.

 

De vindplaats aan de Gewandeweg wordt nu in opdracht van de gemeente Oss verder onderzocht. De studenten doen dat samen met medewerkers van Archeologisch Onderzoek Leiden. Ook bij Het Brand (dit is het gebied ten zuiden van de Brandstraat en ten westen van de Kleinussenstraat) wordt in opdracht van de gemeente gegraven. Hier verwachten de studenten sporen en vondsten uit de IJzertijd te vinden. De resultaten van de opgravingen gebruiken we als inspiratiebron bij de inrichting van toekomstige wijken.

 

Publieksactiviteiten

Gedurende het onderzoek maken de studenten blogs en vlogs over de dagelijkse resultaten. Rond de Nationale Archeologiedagen (16 en 17 juni) organiseert de Universiteit Leiden een open avond en dag. Op 25 juni vindt er een meegraafdag plaats. Meer informatie hierover volgt op de website trefhetinoss


Bron: gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.