Oss sluit PMD-containers in 2024

Datum: 24-07-2023


Oss sluit PMD-containers in 2024

Op 1 januari 2024 sluit gemeente Oss de PMD-containers die op veel openbare plekken staan. Inwoners kunnen hun PMD-zakken dan alleen nog aan de straat zetten tijdens de inzamelronde. Ook kunnen inwoners hun PMD nog steeds gratis wegbrengen op het Duurzaamheidsplein.  


100% afgekeurd afval in PMD-containers
Gemeente Oss verwijdert de PMD-containers omdat het afval compleet vervuild is: 100% van het Osse afval in de PMD-containers wordt afgekeurd voor recycling. Dat komt omdat er teveel ander afval in de containers zit. Het PMD kan niet hergebruikt worden en wordt verbrand. Dit kost de gemeente zo’n 400.000 euro per jaar. Door de PMD-containers te sluiten voorkomt de gemeente dat de afvalstoffenheffing verder stijgt. Het vervuilde afval in de PMD-containers is opvallend, want in de zakken die de gemeente aan huis inzamelt zit heel weinig vervuiling. De sluiting komt ook op een logisch moment omdat de oude containers de komende jaren vernieuwd zouden moeten worden.

Wethouder Dolf Warris: De PMD-containers bij winkelcentra waren een mooie extra service voor onze inwoners. Helaas moeten we ze sluiten omdat we het afval uit de containers niet kunnen hergebruiken. Gelukkig zien we ook dat veel Ossenaren hun PMD-afval aan huis heel goed scheiden! Laten we samen ons best blijven doen om al ons afval steeds beter te scheiden. Dat is heel goed voor het milieu en we besparen er geld mee.

Proef wekelijks inzamelen PMD bij hoogbouw
Gemeente Oss haalt het PMD elke twee weken gratis op aan huis in de speciale PMD-zakken. De sluiting van de containers kan voor inwoners van hoogbouw lastig zijn. Zij kunnen hun PMD-afval vaak niet op een hygiënische manier bewaren tot de volgende inzamelronde. Daarom gaat gemeente Oss in 2024 als proef het PMD-afval bij hoogbouw elke week ophalen. De proef duurt 9 maanden. Daarna beoordeelt gemeente Oss of de proef een vervolg krijgt.

Minder zwerfafval en meer handhaving
De PMD-containers verdwijnen, maar de overige verzamelcontainers in Oss blijven wel bestaan. Op deze plekken en in het stadscentrum ligt vaak zwerfafval en verkeerd geplaatst afval. Gemeente Oss gaat dit afval vaker opruimen. Ook gaan de boa’s meer op handhaven op het verkeerd plaatsen van afval.  

Uitgebreide communicatiecampagne
Gemeente Oss start in het najaar van 2023 een uitgebreide communicatiecampagne om de sluiting van de PMD-containers bekend te maken. Zo worden er bijvoorbeeld informatieborden bij de containers geplaatst. Een ander doel van deze campagne is om inwoners te stimuleren en motiveren om hun afval nog beter te scheiden.


Bron: gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.