'Snuffelfietsers' meten luchtkwaliteit

Datum: 25-07-2020


'Snuffelfietsers' meten luchtkwaliteit

Dit nieuwsbericht komt uit onze naastgelegen gemeente 's Hertogenbosch, maar wellicht kunnen inwoners uit ons dorp die elke dag naar deze stad fietsen of gewoon veel fietsen ook deelnemen aan dit project.


Tekst website gemeente 's Hertogenbosch:

‘Snuffelfietsers’ meten nu onze luchtkwaliteit

 

In ‘s-Hertogenbosch rijden fietsers rond met een zogeheten snuffelfiets. Dat is een gewone fiets waarop een klein meetkastje is gemonteerd dat de luchtkwaliteit meet. Op www.snuffelfiets.nl kan iedereen nu meekijken hoeveel fijnstof er in de lucht zit. Fiets jij (bijna) dagelijks 4 kilometer of meer en wil je ook meedoen? Meld je dan aan. Over drie maanden lenen we de snuffelkastjes weer uit aan een nieuwe groep deelnemers.

 

Schone Lucht Akkoord
De gemeente ondertekende in januari het Schone Lucht Akkoord. Wethouder Mike van der Geld: “Doel van het akkoord is gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Samen met provincies en Rijk streven we naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. De gegevens die we met de Snuffelfiets ophalen, zijn daarbij waardevol.”

 

Gegevens in kaart
De snuffelfiets is nog een experiment. De gegevens die op deze manier binnenkomen, worden vergeleken met de waardes die het RIVM meet op vaste punten. De gegevens van de snuffelkastjes worden anoniem verzameld en samengevoegd, en zijn online terug te zien. Hun eigen routes kunnen de snuffelfietsers zelfs heel nauwkeurig terugzien. 

Op www.snuffelfiets.nl kan iedereen meekijken hoeveel fijnstof in de lucht zit op de gefietste routes. Om privacy te waarborgen begint de sensor pas na ca. 400 meter te meten. Routes zijn dus niet te herleiden naar huisadressen.

 

Meedoen?
Een jaar lang wordt de luchtkwaliteit in onze gemeente en de omgeving gemeten door inwoners op de fiets. Zij krijgen het apparaatje een kwartaal (drie maanden) in bezit voor plaatsing op hun eigen fiets. Daarna gaan tien nieuwe gebruikers andere routes in kaart brengen. Er is nog plek voor nieuwe deelnemers! 

 

Wilt u ook graag weten hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld in de gemeente en fietst u (bijna) dagelijks 4 kilometer of meer? Dan kunt u meedoen met de Snuffelfiets. Meld u aan via dit digitale e-mailformulier.


Bron: Gemeente 's Hertogenbosch

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.