Stemmen voor mensen met een beperking

Datum: 03-06-2024


Stemmen voor mensen met een beperking

Donderdag 6 juni zijn de Europees Parlementsverkiezingen. Wij schenken extra aandacht aan het nog toegankelijker maken van onze stembureaus. In het gemeentehuis van Oss richten we naast een normaal stembureau ook een inclusief stembureau in. Kiezers met een beperking kunnen daar hun stem uitbrengen.


Stemmal en stembox 

Bent u slechtziend of kunt u niet goed lezen? Breng dan uw stem uit in het gemeentehuis van Oss (Raadhuislaan 2). In dat stembureau is er een stemmal, een stembox en extra stembureauleden.

Uw stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de stembox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.

Extra breed stemhokje

Onze stembureaus zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. In elk stembureau is een stemhokje te vinden met een verlaagd schrijfblad. Stembureaus hoeven niet toegankelijk te zijn voor mensen in een scootmobiel, omdat die meestal nog een paar stappen kunnen lopen.

Op het gemeentehuis is het inclusief stembureau uitgerust met 2 extra brede stemhokjes.

Loep met verlichting

In ieder stembureau in Nederland ligt een loep met verlichting klaar. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.

 Eenvoudig uitleg over hoe stemmen werkt

Er zijn verschillende websites waarop op een eenvoudige manier een uitleg wordt gegeven over hoe het stemmen in zijn werk gaat:

Op de website hoe werkt stemmen kunt u oefenen met stemmen.

Op de website stem jij ook staat meer informatie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking: een verkiezingskrant, een website, een toolbox en een workshop.

Video’s in gebarentaal

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op Rijksoverheid.nl een video laten maken in Nederlandse Gebarentaal. In de video wordt uitgelegd hoe het Europees Parlement werkt. Ook is er een video ontwikkeld hoe het stemmen tijdens verkiezingen werkt. U krijgt uitleg over hoe het stemproces werkt vanaf het ontvangen van de stempas tot en met het stemmen op een stembureau. 


Bron: gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.