TEXTIEL RACE OSS GROOT SUCCES!

Datum: 06-04-2023


TEXTIEL RACE OSS GROOT SUCCES!

Vier weken lang zijn tien basisscholen in de gemeente Oss de strijd aangegaan tegen textiel. Op deze manier hebben ze 14.723 kilo textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race Oss 2023 is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!


De winnaars van de Textiel Race

Basisschool Sint Antonius uit Maren-Kessel is met 2534 kilo en een score van 1969 de winnaar van de Textiel Race. De deelnemende groep won de hoofdprijs, een schoolreis naar het TextielMuseum in Tilburg. Op vrijdag 31 maart was wethouder Dolf Warris aanwezig om de prijs officieel te overhandigen aan de trotse winnaars!

 

Ook aan de tweede en de derde plaats waren leuke prijzen verbonden! De Blinkerd is op de tweede plaats geëindigd in de race met een score van 1620 en heeft een bezoek aan de speeltuin  Elckerlyc gewonnen. Vrije basisschool ‘t Kleurenbos behaalde score van 1502  en zijn daarmee derde geworden. Deze school krijgt binnenkort een workshop van de Drummende Vuilnismannen.

 

Leerlingen leren duurzamer omgaan met textiel

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, upcyclen, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

 

Van 6 maart tot 30 maart 2023 hebben de deelnemende leerlingen 14.723 kilo textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren of te upcyclen. In totaal hebben de leerlingen 209 items gerepareerd of upcycled.

Inwoners uit de gemeente Oss konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken.


Bron: gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.