Datum: 07-02-2023
Van 6 tot en met 11 februari is de Week van de Circulaire Economie, dit jaar voor de achtste keer. In deze week laten bedrijven in heel Nederland zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Circulair ondernemen gaat vooral over minder grondstoffen en energie gebruiken voor producten. Maar ook: grondstoffen en energie hergebruiken en langer van nut laten zijn. Ook veel Osse bedrijven zijn hier mee bezig. Vijf van hen krijgen in de Week van de Circulaire Economie bezoek van een wethouder.
Lithse Bakkertje
Voor de Week van de Circulaire Economie maakte de gemeente een lijst van Osse bedrijven die hard werken aan circulair ondernemen. En vroegen bakkers in de gemeente Oss om een circulaire taart te maken. Vier bakkers namen deze uitdaging aan: Lamers, Brood en Beleg (Oss), Bakkerij Van Mook (Berghem), ’t Lithse bakkertje en Bakkerij Marcel Sanders (Herpen) namen. Bij deze bakkers bestelt de gemeente Oss een zo circulair mogelijke taart die de wethouders uitdelen aan circulaire bedrijven.
Eerste taart voor Ripstaal
De eerste taart gaat naar een circulaire onderneming die de gemeente Oss zelf uit de lijst heeft gekozen. Op maandag 6 februari brengt Frank den Brok, wethouder Economie, de eerste circulaire taart naar Ripstaal Extrusion Products. De keuze voor dit bedrijf is niet voor niets. Ripstaal maakt met 100% zelf opgewerkte energie hoogwaardige afbouwproducten voor de bouwwereld uit zink, pvc en aluminium. Met 1627 zonnepanelen op het dak gebruikt dit bedrijf volledig groene stroom. Ook heeft Ripstaal een gesloten afvalsysteem: restanten kunnen afnemers gratis terugsturen. Dat restmateriaal zetten zij om in nieuwe bruikbaar materiaal. Oss is trots op bedrijven als Ripstaal als voorbeeld voor anderen hoe circulair ondernemen werkt!
Bedrijven kiezen bedrijven
Ripstaal koos uit de lijst van circulaire Osse bedrijven bouwbedrijf Berghege als aansprekend voorbeeld. Dit bouwbedrijf stuurt op zijn beurt een wethouder op pad met een circulaire taart voor Spirit Solar Lighting. Op donderdag 9 februari is het bedrijf Nutripack de volgende in rij die een circulaire taart kan verwachten, op voorspraak van Spirit Solar Lighting. De Week van de Circulaire Economie sluiten we af met een bezoek aan Maatschap Van Loon als circulaire keuze van Nutripack.
Waarom is een circulaire economie noodzakelijk?
Onze economie zorgt voor overbelasting van de leefomgeving, merkbaar voor mens en natuur. Circulair ondernemen helpt mee dit probleem op te lossen door hergebruik van afval, werken met duurzame energie en minder gebruik van schaarse grondstoffen door producten en materialen langer te gebruiken.
Dit project/evenement draagt bij aan deze Global Goals:
Bron: gemeente Oss