Het Woud krijgt tijdelijke snelheidsmeterspaarpot

Datum: 12-12-2022


Het Woud krijgt tijdelijke snelheidsmeterspaarpot

Langs Het Woud – de toegangsweg naar Oss vanuit Geffen – wordt maandag 12 december voor de periode van vier weken een snelheidsmeterspaarpot geplaatst. Iedereen die zich op deze weg aan de snelheid houdt, brengt geld in de spaarpot. Een snelheidsmeter, dus, die goed weggedrag beloont.

 


De keuze voor Het Woud komt niet uit de lucht gevallen. Omwonenden van de weg klagen al langer over verkeer dat te hard rijdt. Om daar iets aan te doen diende de gemeente in juni een aanvraag voor een flitspaal in bij het Openbaar Ministerie. In afwachting van een reactie op dat verzoek besloten gemeente en provincie deze snelheidsmeterspaarpot van Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers in te zetten.

 

“Verkeersveiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Er zijn tal van maatregelen die we kunnen inzetten om die verkeersveiligheid te bevorderen”, zegt verkeerswethouder Sidney van den Bergh. “Het mooie van deze maatregel is dat we goed gedrag belonen. En niet de nadruk leggen op wat niet mag.”

 

Hoe werkt de spaarpot?
Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze.

 

Minder snelheidsovertreders

In mei 2018 werd de snelheidsmeter met beloning voor het eerst ingezet. De Helmondse Dijksestraat is een 30-km zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Door inzet van de snelheidsmeterspaarpot daalde het percentage voorbijgangers dat te hard reed, van 64 naar 42 procent. De hoogst gereden snelheid was 71 km/uur, waar die eerst op 86 km/uur lag. De bestuurders die zich wél aan de snelheid hielden, brachten gezamenlijk 500 euro in de spaarpot.

 

Goede doel

De snelheidsmeterspaarpot wordt maandag 12 december geplaatst en blijft staan tot en met maandag 9 januari. De uiteindelijke opbrengst gaat naar een goed doel. In overleg met de wijkraad en de actiegroep Fout in het Woud is gekozen voor de Heksen Route in de Geffense Bosjes. Deze route van 1 of 2 kilometer biedt allerlei speelmogelijkheden voor kinderen. Van hutten bouwen en klauterbomen tot slalom paaltjes, lage en hoge stapstammetjes en een picknicktafel.

 

Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, openbaar ministerie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!


Bron: gemeente Oss

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.